Thursday, May 12, 2016

A Romeo és Júlia líraisága

A mű három fő lírai eleme a szerelem megszületése, az éjszakai vallomás és a hajnali búcsúzás.
Az I. felvonás 5. Színének  “Szentségtelen kézzel fogom ez áldott..." sorral kezdődő része egy úgynevezett nyújtott szonett, ami azt jelenti, hogy a keresztrímes 8 sort meg követi egy négysoros strófa is, és a szonett második- hatsoros- része is megtalálható. A lírai párbeszéd tökéletesen rögzíti a szerelem megszületésének pillanatát. Ezt a hangulatot a vallás világából kiemelt metaforák erősítik (szentségtelen kéz, szentséges oltár…), majd a dialógust az első csók zárja le.
Ez az udvarlás nyílt szerelemmé válik a II. Felvonás 2. Színében, amikor először az éjszakának, majd egymásnak vallják be az érzéseiket. Először Romeo, aki metaforákkal, majd túlzásokkal fejezi ki Júlia iránt érzéseit. Utána Júlia a szerelmük akadályát veszi figyelembe, ellenben Romeóval, aki nem ezt nem veszi figyelembe. Végül a napkelte kényszeríti őket elválásra.

Egy hasonló hajnali búcsú jelenik meg a III. Felvonás 5. Színben is, sokkal fokozottabb, több érzelemmel. Ennél a búcsúdalnál az előre sejtetett tragédia hangulata lesz a meghatározó. 

forrás: Mohácsy Károly - Színes irodalom 9

No comments:

Post a Comment