Thursday, May 12, 2016

Érdekességek - Verona

Évente több, mint egy millió turista keresi fel a kultikus helyet Veronában, ahol a legenda szerint Rómeó és Júlia örök szerelmet vallott egymásnak. A csodálatos középkori város nemcsak Shakespeare klasszikus drámájának köszönhetően vált ismertté. Ódon középkori épületei, reneszánsz palotái, hangulatos utcácskái és a Kr. után 30-ban épített ókori Amfiteátrumában tartott operaelőadások szintén rengeteg látogatót vonzanak.
Verona látképe
Verona, Amfiteátrum



Bár a legenda és a valóság egy kicsit távol áll egymástól, a romantikus szerelmesek számára kihagyhatatlan zarándokhely a márványból épült erkély.  Az egyik legtöbbet előadott Shakespeare mű szereplői, a Capuleti (Capulet)  és Montecchi (Montague) család valóban létezett, de kastélyaik nem Veronában, hanem Vicenzában voltak. A Velencétől kb. 50 kilométerre élő két család között valójában sosem volt konfliktus.  A XIV. századig Veronában viszont igen gyakoriak voltak a családviszályok, az ellenséges családok véres csatákat vívtak a város hídjain.
  

Az erkély alatt álló Júlia szobornak csodatévő jelleget tulajdonítanak, aki megérinti a szobor keblét szerencsés lesz a szerelemben. Az egyedülállók ráadásul az is várhatják az érintéstől, hogy még abban az évben megtalálják hű társukat.

Júlia fala mindig tele van szerelmes üzeneteket hordozó levelekkel, cédulákkal. 
   
2009 óta már arra is van lehetőség, hogy a szerelmespárok Júlia erkélyén mondják ki a boldogító igent. 
Hogy teljes legyen a legenda, a közelben egy gótikus épületben megtekinthető “Rómeó háza” és Júlia sírja, egy üres díszkoporsó egy ódon kriptában.
 
Romeo háza, Verona
Júlia "sírhelye"


forrás: http://balkonada.cafeblog.hu/

No comments:

Post a Comment