Wednesday, May 11, 2016

Romeo és Júlia szereplői



A Romeo és Júliába részletes és sokoldalú jellemzrajzot kapunk a szereplőkből cselekvéseik, megjelenéseik és a mellékszereplők által elmondott történeteikből.

Romeo:
A mű fiatal, csupán 16 éves főszereplője, Romeo, a Montague család egyedüli fiúgyermeke. Már az alkotás elején kiderül, hogy Benvolio és Mercutio jó barátai. Romeo kezdetben egy bolondos fiatalember, aki az este közepén is képes igaz szerelméhez beszökni, ezzel kockázatot vállalva. Házasságról álmodozik és keresi a nagy szerelmi érzést, amit Júliában meg is talál és szenvedélyesen szereti őt. Lobbanékony és indulatos személyiség, mert gyilkosságot követ el Tybalt ellen, s ezért menekülnie kell. A történet végére személyiségváltozáson megy keresztül az ifjú tragikus főhős, felnőtté válik és felelősen szembenéz sorsával.
Lőrinc barátnálRomeo szerelmet vall Júliának

Júlia:
A 14 éves Capulet-ék lánya, Júlia, Paris menyasszonya ámde Romeo felesége. A történet során számos korlátot át kell lépnie: először is ellentmond édesapjának a szabad párválasztással kapcsolatban, majd beleegyezik a közel két napos tetszhalálba végül tragikus halált hal, öngyilkos lesz szerelme miatt akit őszintén és tisztán szeretett. E tettei bizonyítják, hogy sorsát döntéseivel irányítja és ezek az áldozatok mind alátámasztják a jellemfejlődését és felnőtté válását a mű során. Júliát önálló személyiséggé a Romeoval való találkozás teszi.
 

Mercutio:
A herceg rokona, nyílt, őszinte és szókimondó ámde lobbanékony személyiség. Művelt férfiú, aki reneszánsz költő alkat. Romeo és Benvolio jó barátja. A képen Tybalt és Mercutio harcát láthatjuk.

Capulet:
A Capuletek családfője, Júlia édesapja. Önkényes személyisége van, mert lányát társadalmi szempontokból Parishoz adja hozzá. Bosszúszomjas, fékezhetetlen jellem, mert Tybalt halála után Romeot meg akarja öletni.
 

Lőrinc barát:
A történetben fontos szerepe van, mert támogatja végig a fiatalokat és próbálja a Montague és Capulet család már ősi viszálykodását. Végig az igazi emberi értékek hordozója lesz.


Dajka:
Júlia nevelője és egyben bizalmasa is mert Júlia sok szívügyét elmondja neki és kezdetben ő támogatja is ezekben. A mű alatt végig a Júlia iránti szeretet vezérli, amely csak egyszer inog meg, amikor Parist dicséri. Az első képen Júliát és a Dajkát láthatjuk, a másodikon pedig egy ábrát, jilyen ruhát viselhetett abban az időben egy nevelő.
 

forrás: tavalyi füzet

No comments:

Post a Comment